David is een vader met jonge kinderen en sinds enige tijd valt hem om dat hij een buikje begint te krijgen. Hij begrijpt niet zo goed waar dit aan ligt want voor zijn gevoel leeft hij hetzelfde. Tot zijn schrik las hij ook dat buikvet ongezonder is dan heupvet.

“Je moet wat minder eten en drinken” zeggen zijn vrienden. Maar is dat waar?

Het antwoord valt te lezen in het boek “Vet belangrijk” van de internisten Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum. Met name van Rossum kan gerust een zwaargewicht op het onderwerp overgewicht genoemd worden en ze is dan ook specialist bij het Centrum Gezond Gezicht bij het Erasmus MC.

Wat speelt een rol bij vet volgens deze twee experts?

1. Stress, het hormoon cortisol beïnvloedt het eetlustregulatiecentrum, jaja die bestaat, in je hersenen. Zo krijg je meer zin in calorierijke snacks. Ook het vet wordt anders verdeeld door cortisol, meer rond je buik helaas. Vooral chronische stress kan een boosdoener zijn.

2. Medicijnen, sommigen mensen komen snel aan van bepaalde medicijnen (corticosteroïden, betablokkers, antidepressiva, antidiabetesmedicijnen en nog veel meer).

3. Hormonen, de meeste mensen zijn verzadigd na een normale maaltijd. Dit heeft o.a. met het vezadigingshormoon leptine te maken. Zo zijn er nog meer hormonen (insuline, testosteron, schildklierhormoon) van invloed op je verbranding en opslag van vet en die kunnen tijdelijk of je hele leven verstoord raken.

Stel je eens voor dat je altijd trek hebt?

4. Rustmetabolisme, oftewel hoeveel verbrand je gewoon als je zit en slaapt? Dat verschilt per persoon maar daar kan je wat aan doen, spiermassa kweken bijvoorbeeld en het af en toe koud hebben.

5. Vetcellen die je in je jeugd, tot circa 20 jaar, aanmaakt, die hou je. Dat maakt het extra lastig af te vallen als je overgewicht had in je kinderjaren.

Eigen schuld dikke bult gaat zeker voor kinderen niet op.

6. Onze biologische klok: Mensen die vaak s’ nachts moeten werken ontregelen hun biologische klok en dat heeft invloed op je gezondheid en gewicht. Het is daarom zo belangrijk je slaapkamer echt donker te houden en regelmatige tijden aan te houden.

Slaapt David bijvoorbeeld chronisch te kort door de kinderen?

7. Crashdieet: Het lijkt aanlokkelijk om snel veel gewicht te verliezen maar het kan je honger- en verzadigingssyteem langdurig verstoren. Veel mensen houden altijd trek na een crashdieet. Daarnaast gaat de vetverbranding omlaag. Het Jo-Jo effect is hier dus vaak van toepassing.

8. Darmbacteriën: Deze bacteriën bepalen mede hoeveel je opneemt van het voedsel dat je eet.

Twee personen kunnen hetzelfde eten maar de ene kan toch dikker worden dan de ander.

Gelukkig kun je je darmbacteriën positief beinvloeden: Veel vezels en gezond eten. Omgekeerd zorgt vet en suikerrijk eten voor “slechte darmbacteriën”.

9. Virus: Heel actueel, er blijkt zelfs een virus te zijn waar je sneller van aankomt. Het adenovirus-36. Nog een reden om goed je handen te blijven wassen.

Hoe is het met David afgelopen? Na een paar coachgesprekken was al veel duidelijk. Zo bleek David net als veel andere Nederlanders kampioen zitten. Hij komt nauwelijks zijn stoel uit op zijn werk. Verder heeft hij bij de lunch altijd trek en eet hij vooral boterhammen (veel koolhydraten) en verleidingen uit de kantine.

Tot slot merkte hij inderdaad vooral te gaan snacken na korte nachtjes. Hij kan zich dan niet inhouden.

David wist nu waar de verbeterpunten zaten en hij was gemotiveerd zijn gedrag te veranderen. Samen zijn we op zoek gegaan naar realistische alternatieven. Wat doe je als je moe bent en wilt gaan snacken? Coaching heeft David geholpen om tot oplossingen te komen en belangrijker om het op langer termijn vast te houden. Een reminder instellen om regematig uit zijn stoel te komen hielp al. Verder zijn we de lunch gaan aanpakken.

De zogenaamde Daddy-belly is verleden tijd.

p.s. 1 Buikvet is inderdaad ongezonder dan heupvet, het kan leiden tot meer ontstekingen.

p.s. 2 Buikspier oefeningen zetten geen zoden aan de dijk om een slanke buik te krijgen. Voeding is dan veel belangrijker.

Over Floris: In mijn studententijd moest ik er ook aan geloven, een bierbuikje had zich gevormd. Omdat ik slank gebouwd ben detoneerde het behoorlijk maar ik vond het toen geen probleem. De regelmaat van werken en het plezier in sporten bracht me weer naar gezonde proporties.