In deel 1 lazen we over Rosa en waarom gedragsverandering zo moeilijk is. In dit deel gaan we op zoek naar de sleutel tot blijvend succes. De formule van Appelo is Drang*Discipline*Interne Attributie

1. Drang: Oftwel hoe graag wil je het echt? Waarom lukt het een zwangere vrouw te stoppen met roken en drinken? Omdat haar Drang nu hoger is. Ze doet het niet meer alleen voor haar eigen gezondheid maar ook voor die van haar kind.

De vraag is hoe kan je de Drang/Lijdensdruk bij jezelf verhogen? Of hoe kan een coach dit doen? Wat helpt is visualisatie van de toekomst. Wat gaat er gebeuren als je dit gedrag doorzet? Wat zijn de langer termijn consequenties? 

Ga er eens echt voor zitten om de langer termijn effecten onder ogen te zien. Hoe ziet je leven eruit als je dit gedrag voortzet?

Zo noemde een coachee, laten we hem Hans noemen, dat hij door de langer termijn ineens ging nadenken over zijn leefstijl en zijn kinderen. Hij wilde een energieke gezonde papa blijven en het goede voorbeeld geven. Dit kan een krachtige drijfveer zijn.

Je hoort vaak van mensen dat iets ineens binnenkomt. “Ik besefte dat als ik niet iets aan mijn leefstijl deed ik niet zou kunnen spelen met mijn kleinkinderen”.

Daarnaast moet je actief, of met een coach, op zoek naar een alternatief. Je wilt bewegen maar de sportschool vind je saai. Wat is een leuk alternatief? Fietsen naar je werk op een E-bike?

Stel je zit vaak in de auto te snacken omdat je altijd trek krijgt op weg naar huis? Wat is een goed alternatief? Je besluit voortaan een zakje ongezouten noten in je auto te leggen.

Hoe heb je in het verleden iets aangepakt waar je aanvankelijk niet voor gemotiveerd was?

De stap erna is om gedrag in te laten slijpen. Het moet een gewoonte worden. Als het een gewoonte is hoef je er niet steeds het gevecht met jezelf over aan te gaan. 

Over Floris: In mijn studententijd sportte ik voor het eerst in mijn leven niet. Na een half jaar kwam ik erachter dat dat totaal niet bij mij paste. Snel heb ik me aangemeld voor een teamsport en sportte ik weer twee keer per week zonder er al te veel over te hoeven nadenken.