Sophie komt vaak moe thuis van haar werk en hoewel ze zich voorneemt s’avonds nog te sporten komt het er meestal niet van. Gewoon geen puf meer. Na een avond scrollen op de telefoon stapt ze dan net te laat in bed en soms begint ze dan te piekeren over haar werk. S’ochtends is ze nog flink moe als ze uit bed stapt en ziet ze op tegen haar dag. Waar is haar energie gebleven die ze vroeger had?

Herkenbaar? En hoe kom je uit de vicieuze cirkel van vermoeidheid, weinig bewegen en zin in snoepen bijvoorbeeld?

Om de negatieve spiraal om te buigen naar een positieve spiraal zijn in elk geval twee punten van belang:

Bewustwording: Sta eens stil bij wat je energie kost. Meestal zijn we ons daar slecht bewust van. Heb je stress van je werk? Lig je te piekeren in bed? Heb je ontspanningsmomenten overdag of jakker je maar door? Soms kan het iets heel praktisch zijn zoals te veel koffie s’avonds en soms is het meer abstract en maak je je bijvoorbeeld zorgen. Een energie-dagboek werkt goed, wanneer heb je veel energie en wanneer weinig? Zie je patronen?

Kleine stappen: Op momenten dat we balen van de lage energie kan je impulsief besluiten om een jaarabonnement op de sportschool te nemen maar in de praktijk stop je dan na twee keer. Te veel gedoe en moeite en je vindt het niet echt leuk. Vervolgens baal je weer van je “gebrek aan discipline” en heb je een slecht gevoel over jezelf. Door kleine haalbare stappen buig je de spiraal om. “S’avonds bel ik een vriendin en dan wandel ik een half uur”. Twee vliegen in 1 klap, sociaal en bewegen. Doordat het weinig moeite kost en leuk is, doe je het ook en daardoor krijg je een voldaan gevoel. Je slaapt beter doordat je hebt bewogen en met iemand gesproken hebt en zo heb je de volgende dag ook meer energie.

Bewegen is ook een mooi voorbeeld van de vicieuze cirkel. Zo legt prof. Erik Scherder uit: Als we veel zitten vermindert het executieve vermogen van onze hersensen, zoals initiatief nemen, zelfregulatie en impulsen beheersen. Als we gaan bewegen verbeteren die weer.

Dus maak die eerste kleine stap, dan gaat het al een stuk makkelijker.

Over Floris: Na de avondmaaltijd heb ik vaak minder energie en de neiging de kinderen op te jagen om te gaan slapen. Dat werkt natuurlijk averechts en geeft mij een slecht gevoel. Het helpt al enorm om een korte meditatie-oefening te doen terwijl ik sta te wachten tot ze hun tanden gepoetst hebben etc. Dan voelt de tijd nuttiger en voel ik me rustiger.