Bij een ontsteking denk je misschien aan een een blauwe plek of zwerende vinger maar je lichaam kan ook chronisch ontstoken raken waarbij je immuunsysteem actief blijft. “Een laaggradige ontsteking heet dat.”

Dit heb je wat minder duidelijk in de gaten dan een zwelling maar het kan op langer termijn een risico zijn omdat er meer en meer bewijs komt dat het gelinkt is aan allerlei ziektes. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Een laaggradige ontsteking komt ook vaker voor bij obesitas en mogelijk is dat een van de redenen dat obese mensen meer gevaar lopen bij Corona. Zie de uitleg van het Vlaams instituut gezond leven.

Harvard: Science has proven that chronic, low-grade inflammation can turn into a silent killer that contributes to cardiovas­cular disease, cancer, type 2 diabetes and other conditions.

Kan voeding helpen om het risico op een chronische ontsteking te verminderen?

Ja er is voeding die ontsteking kan remmen en voeding die onsteking kan aanwakkeren. Maar het gaat niet alleen om voeding maar om een algehele gezond leefstijl. Denk aan genoeg slaap, genoeg bewegen en matige hoeveelheid stress.

Welke voeding helpt om de kans op chronische ontsteking te verminderen?

Groente, fruit, noten, vette vis, olijfolie, volkoren granen. Voornamelijk plantaardig.

Wat helpt niet?

Alcohol, niet volkoren granen, hoog bewerkt voedsel (Frituur, frisdrank, bewerkt vlees).

Zie ook het mooie plaatje van Harvard.

Dan ga ik nu een nootje kraken.