Zo, het staat zwart op wit en jullie zijn mijn getuige, de uitdaging? Een maand zonder toegevoegde suiker.

Omdat in het verleden een maand zonder alcohol een echte eye-opener was, sindsdien drink ik voornamelijk 0.0 op feestjes/etentjes, ga ik nu voor een maand zonder suiker. Wordt dat lastig in mijn geval?

Nou, eerlijk gezegd ben ik in de loop van de jaren veel minder gaan snoepen maar mijn guilty pleasure is 85% chocola bij de thee en een stuk taart op een feestje sla ik niet af. Ook op mijn boterham gaat nog regelmatig appelstroop en de 0.0 bier moet er dus aan geloven. Bier met alcohol mag natuurlijk ook niet. Wijn trouwens ook niet (er zijn wel alcohol drankjes zonder suiker maar daar begin ik niet aan, ook niet aan drank met zoetstoffen en appelsap zonder suiker of Jus d’orange maar je hebt de rekkelijken en de preciezen). En een beetje mayonaise bij de aardappels vind ik ook wel lekker maar helaas.

Oei, als je je erin gaat verdiepen is een maand zonder toegevoegde suiker andere koek. Dat wordt goed etiketten lezen.

Wat ik wil bereiken?

Voor mijn gewicht hoef ik het niet te doen, de BMI en buikomvang zijn goed zullen we maar zeggen maar ik zal het voor de aardigheid bijhouden. Ook is er geen bewijs dat toegevoegde suiker gif is maar het is wel goed om het te beperken. Nee ik ben benieuwd of het iets doet met je energie en met je smaak. Gaat zoet anders smaken? Krijg je meer of minder energie? Tot slot houd ik wel van een uitdaging.

Wat mag dus niet? Alles waar suiker aan toegevoegd is mag niet en fabrikanten doen er helaas alles maar dan ook alles aan om het woord SUIKER te vermijden. Zoeken dus bij de ingrediënten naar: Dextrose, fructose, glucose, ingedikt appelsap, stroop…. the list is endless. Kijk maar eens bij het Diabetesfonds.

Zelfs brood van de supermarkt bevat vaak toegevoegde suiker. Fruit mag natuurlijk wel. Gedroogd fruit vind ik een twijfelgeval…. laten we afspreken dat ik niet ineens alleen maar dadels, rozijnen en abrikozen ga eten.

Oké, de harde en zachte cijfers:

Energie: 7,5-8 , Gewicht: 67-69 kg (dagelijkse fluctuatie), Buikomvang 84cm, Slaap: Redelijk goed, Vertrouwen: 8 . Start 7 juni 07.00

Doe je een week mee? Ik zal hier mijn voorgang bijhouden. Zaterdag de eerste echte test op een feestje.

Ervaringen na week 1:

Het is zowel makkelijker als moeilijker dan gedacht om geen toegevoegde suiker te eten. Moeilijker omdat in heel veel producten suiker is verwerkt.

Vega bitterbal? Zit suiker in. Loempia? Suiker toegevoegd. Ook vind ik het lastig om eten weg te gooien. Volkoren boterham met jam van mijn zoon? Normaal eet ik die dan nog op.

Maar nu het goeie nieuws: Net als bij alcohol vind ik het een verrijking hoe snel je went aan geen snoep of zoetigheid. Ik mis het niet echt. In Friesland afgelopen zaterdag werd er op oranjekoek getrakteerd en zou ik dat normaal zeker nemen maar het viel me alles mee om het af te slaan. Misschien komt het omdat het “maar” een maand is en het voelt ook positief dat je zegt dat je een maand geen toegevoegde suiker eet. Anyway, zoals ik er nu in zit ga ik alleen de pure chocola weer eten tzt.

Halverwege (2 wk):

Wat merk ik?

Niks, nakkes, nada, haha. Nou dat is ook weer niet helemaal waar maar ik heb geen afkickverschijnselen, ook niet ineens meer energie, ik slaap ook niet ineens beter.

Wat dan wel? Eten lijkt wel echt zoeter te gaan smaken. Ik had een vega-schnitzel en die vond ik echt zoet (kon geen toegevoegde suiker vinden). Ook blijk je op brood prima olijfolie met paprika/tomaat/komkommer te kunnen eten. Heerlijk. Of banaan op brood. Daarnaast lijk ik 0.7k afgevallen.

En misschien het belangrijkste: Je kan je ineens veel minder voorstellen bij taart en snoep, het lijkt veel minder aantrekkelijk. Alsof je echt afkickt.  Zeg ik nu 🙂

Harde en zachte cijfers: Energie: 7,5-8, Gewicht: 66.3-68.2 KG, Buikomvang: 82cm, Slaap: Redelijk goed. Vertrouwen: 9.

8 Juli: HOERA de maand zit erop

Drie opvallende bevindingen:

1. Zelfs als niet “snoepkont” val je af (circa 1.5 kg). Ik kan het niet helemaal duiden. Misschien ben ik in totaal toch minder koolhydraten gaan eten en dan verlies je ook wat vocht. Het glycogeen bindt namelijk aan water. Daarom werken koolhydraat beperkende diëten in het begin ook zo goed. Lees hier meer.

Het kan ook zijn dat je door bepaalde producten niet te mogen je toch minder gaat eten. Zo werken dieten ook vaak.

2. Zoals al eerder gezegd heb ik nu niet meer de neiging om te gaan snoepen. Een maand stoppen lijkt de zogenaamde hunkering sterk te doen afnemen. 

Maar laten we dit voor de langer termijn parkeren. Ik zal een update plaatsen tzt. Misschien hou ik mezelf voor de gek omdat ik een blog schrijf.

Inmiddels het eerste verjaardagstaartje erop zitten 🙂 Vooral sociaal wenselijk gedrag. Daar komt nog een blog over aan. De impact van je omgeving.

3. Een maand met iets stoppen is een leuke uitdaging en werkt wellicht beter op langer termijn dan als doel hebben voor altijd te stoppen.

Het geeft toch een succeservaring dat je iets een maand hebt volgehouden en een maand is te overzien. Na mijn alcoholloze maand jaren geleden ben ik daarna ook veel minder blijven drinken.

Het helpt dus om iets een overzichtelijke periode niet (roken, drank, snoep) of juist wel te doen (sporten, meditatie, op tijd naar bed). Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek naar Dry January bijvoorbeeld.

Harde en zachte eindcijfers:

Energie? Onveranderd. Gewicht: 65,5 – 67,5 kg, Slaap; Onveranderd. Buikomvang: 82cm. Vertrouwen: 10

 

Wat wordt next? Twee keer per dag 20 min meditatie? … oei, nog even over nadenken.