Ook als leefstijlcoach kan ik natuurlijk iets verbeteren aan mijn gezondheid. Bij de loodgieter lekt immers ook vaak de kraan, zeggen ze. laughing

Zo merkte ik dat ik af en toe last had van laat in slaap vallen. Dan lag ik zomaar een uur of langer te draaien om dan pas tegen half een, denk ik, in slaap te vallen. Soms duurt het even voordat je bewust bent dat iets onnodig vaak voorkomt en dat er een oorzaak gevonden kan worden.

Maar wat was de oorzaak?

Aangezien ik niet echt een piekeraar ben, wat vaak het inslapen kan verstoren, wijdde ik het eerder aan te fanatiek sporten s’avonds waardoor je nog met adrenaline wakker ligt. Ook had ik het soms te koud om snel in slaap te vallen. Dan moest ik een extra deken pakken en dan duurde het nog steeds lang.

Het leuke aan gedrag is dat als je er even voor gaat zitten er veel duidelijk wordt. Ik was het zat en besloot de slaapinterventies na te lopen. Doe je mee met de slaapbingo? We gaan draaien. Hard roepen als je BINGO hebt.

– Slaap je op regelmatige tijden? Dus vaste tijd naar bed en opstaan. Ook in het weekend? …. Bijna altijd.

– Drink je alcohol s’avonds laat? … Zelden en daar val je bovendien vaak wel goed van in slaap maar het verstoort je slaapkwaliteit.

– Beweeg je voldoende overdag? … Dat zit wel snor.

– Heb je veel stress of lig je te piekeren?… I beat buddha 😉

– Is je kamer donker genoeg?…. Ah, dat zou wel eens beter kunnen. Er staat een lantaarnpaal naast ons huis en ondanks de verduisterende gordijnen zie ik nog wel licht en mijn vrouw heeft zo’n oogkapje. Eerste hack, een simpel karton als extra verduistering s’nachts! Maakte toch wel nodige verschil qua donkerheid. BINGO 1

– Krijg je genoeg direct daglicht oftewel ben je overdag regelmatig buiten?… Dat zou goed moeten zitten.

– Is de temperatuur in de slaapkamer goed?…. Tja ik moest toegeven dat ik een kruik een beetje kinderachtig vond maar ik ging overstag. Is het koud in de slaapkamer? Kruik in bed….. wat een verschil! Ik val veel sneller in slaap. Niet doorvertellen. BINGO 2

– Drink je nog koffie, groene/zwarte thee s’avonds en/of eet je chocola laat? …. Koffie merk ik wel echt dus dat doe ik al lang niet meer. Thee ook niet meer want dan moet ik naar de wc. Maar chocola… ja een blokje extra pure 85%… zou dat het verschil maken? Ik ben wel gevoelig voor cafeïne en extra puur bevat daar meer van. Toch maar naar de middag verschoven dat blokje choc, moet wel leuk blijven. Ook hierbij het gevoel dat het verschil maakte. BINGO 3

– Partner die snurkt of geluiden van buiten bijv… Mag ik niet zeggen van mijn vrouw.

– Fanatiek sporten s’avonds? … Valt toch eigenlijk vaak wel mee.

– Intensief geestelijk ergens mee bezig zijn vlak voor het slapen? … Ja potje online schaken moet ik ook niet doen weet ik. Net te spannend. Halve bingo.

– Bouw je de dag rustig af? Avondritueel? … Zit meestal ook wel goed.

Toch wel een paar BINGO’s te pakken dus. Hoe zit dat bij jou? En dan heb je nog van weten naar doen. Hoe stop je met een verslavende serie s’avonds bijvoorbeeld? Hoe stop je op tijd met werken? En hoe om te gaan met veel stress overdag waardoor je moeilijk in slaap komt of om 05.00 wakker wordt? Daar zal ik meer over schrijven in het volgende blog.