De kracht van de Power Pose

Gespannen voor een presentatie of sollicitatie? Wil je overtuigender overkomen in een vergadering? Zie hier de kracht van de Power pose.

In mijn studententijd heb ik een blauwe maandag improvisatietoneel gedaan. Eén van de leukste momenten vond ik dat ik koning mocht spelen maar zonder woorden te gebruiken, lekker grommen en snauwen. Ik kreeg een mantel aan en moest de rest laten voelen wie de koning was. Een oefening van hoge status versus lage status. Heerlijk was dat (zegt wat over mij natuurlijk maar daar gaan we nu niet op in, haha) en het voelde ook echt anders.

Hoe je je voelt heeft invloed op je lichaamshouding. Denk maar aan sporters die een finale winnen of verliezen. So far nothing new maar interessanter is dat het omgekeerde dus ook het geval blijkt te zijn. Dus als je een lichaamshouding aanneemt van iemand die zich krachtig voelt dan ga je je ook krachtiger voelen. Wetenschapper Amy Cuddy heeft hier onderzoek naar gedaan en er is een mooie Tedx talk van.

Wat heb ik hier aan vraag je je misschien af? Nou het is bijzonder nuttig om je lichaamshouding te veranderen in situaties waar je je minder krachtig voelt.

Amy Cuddy raadt aan om 2 minuten een krachtige lichaamshouding aan te nemen. In die twee minuten verandert je hormoonspiegel namelijk al en dus je gevoel. In mijn koningsmantel had ik overigens maar een halve minuut nodig 🙂 Mag je een keer lenen. In twee minuten daalt je stresshormoon Cortisol en stijgt het hormoon Testosteron. Fascinerend toch?

Hoe en wanneer zou je het kunnen toepassen?

– Een grote en open houding geeft Power en een kleine en gesloten houding werkt andersom. Ga dus bijvoorbeeld breed staan met je armen in je zij.

– Doe het voor een sollicitatie, presentatie of belangrijk gesprek.

– Je kan het ook doen aan het einde van een rotdag 🙂

Er is natuurlijk niks mis met je af en toe klein of kwetsbaar voelen maar het is wel handig om meer zelfvertrouwen te krijgen in situaties waar je dat nodig hebt.