Als je de gezondste voedingspatronen ter wereld naast elkaar legt dan zitten bonen (peulvruchten) daar praktisch altijd bij. Alom geprezen mediterraans dieet? Bonen zitten in de basis. Het geheim van de Blue Zones, waar mensen vitaal oud worden, is onder andere bonen. Hoe komt het dan dat de Nederlanders maar 1x in de 3 weken bonen eten?

Gezondheidsraden wereldwijd zijn het er over eens dat je minimaal 1x per week peulvruchten zou moeten eten.

Bonen verlagen je LDL Cholesterol en zitten boordevol vezels. Zo ben je beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. “

Uit wetenschappelijk onderzoek komt ook een relatie tussen het eten van bonen en een gezond gewicht naar voren. 

En dan het klimaat, als je je steentje wilt bijdragen dan zijn bonen een No-brainer. Er komt veel minder CO2 en andere broeikasgassen vrij, je hebt veel minder water en grond nodig en ze zijn beter voor de biodiversiteit dan vlees. Zie hier een mooie infographic.

Ok de boodschap is duidelijk, Don’t spill the beans, maar wat zijn dan fijne recepten?

Een aantal van mijn favorieten:

De Chili con nee sin Carne van Jamie. Carne betekent vlees en dat laten we er dus uit laughing Een bijzonder lekker recept en je hoeft geen nepgehakt te gebruiken, gewoon weglaten. Het recept.

Bonen (zwarte bonen, linzen) met zilvervlies rijst en guacemole. Guacemole maken is vrij makkelijk. Avocado, tomaat, rood uitje, koriander, limoen en theelepel komijnzaad in de mixer en klaar is kees. Eventueel knoflook en peper.

Linzencurry, ook vrij makkelijk. Neem de Masalakruiden van Jonnie Boer. Rode ui fruiten, kruiden erbij, kokosmelk en blik tomaten erbij en de linzen. Heerlijk met rijst, zit je voor je gevoel bij de Librijewink

Wraps met bonen zijn simpel en leuk voor de kids. Rode ui en knoflook fruiten, paprika/courgette meebakken en tomatenpuree erbij (puree van Ekoplaza is mijn geheim). Bonen erbij  en dan met creme fraiche en koriander op de wraps doen. Kids kunnen mais en wat geraspte kaas toevoegen.

Je kan bonen zelf weken, iets meer moeite, maar uit blik kan ook. Let dan op de hoeveelheid zout en liefst zonder suiker en andere toevoegingen. Linzen hoef je niet te weken, die kan je gewoon koken!

Zo, nu kan je je eigen boontjes doppen.