Een veel genoemd doel is afvallen.

Een voorbeeld: “Wat is je doel?” vraag ik aan de coachee. “Nou ik wil graag wat afvallen” zegt Anna.

“Okee” zeg ik ” en hoe weet je dan dat je ook echt je doel bereikt hebt?”

“Nou als ik 5 kilo kwijt ben dan ben ik heel tevreden” reageert Anna.

“Ja dat is al concreter en stel nou dat je over 2 maanden 5 kilo kwijt bent door bijvoorbeeld heel goed op je voeding te letten. Wat dan?”

“Nou dan ben ik heel blij” zegt ze met een glimlach.

Ik glimlach terug en laat bewust even een stilte vallen.

“Maar dan wil ik dat ook wel zo houden” zegt ze.

“Ah” zeg ik “nu krijgen we het doel beter in beeld. Dus als ik het goed begrijp zou je, het liefst voor de rest van je leven, op een fijn gezond gewicht zitten?”

“Ja dat klopt maar dan kan ik beter geen hip dieet volgen bedenk ik me nu. Dat hou ik nooit vol”.

“En welk verschil zou het maken als je je nieuwe gewicht de rest van je leven behoudt?”

“Ja dan voel ik me aantrekkelijker en ga ik letterlijk lichter door het leven. Sporten gaat dan makkelijker en gewone dingen als traplopen en fietsen door de stad”

“En wanneer weet je dat je doel bereikt is?”

“Nou als ik er niet meer over hoef na te denken. Je kent ze wel van die mensen die nooit lijken te schommelen in gewicht maar gewoon stabiel blijven. Dan is mijn doel bereikt”.

Hoe zou je de rest van je leven een fijn gewicht kunnen houden?”

“Tja, dan zal ik een voedingspatroon moeten vinden dat gezond, lekker en niet al te moeilijk klaar te maken is. Qua bewegen wil ik dan ook iets vinden waar ik niet over hoef na te denken. Oja en ik moet een alternatief hebben voor mijn snackmomenten. Kan je me hiermee helpen?”

“Zeker, zeg ik”.

Het komt vaker voor dat het doel niet duidelijk is en eigenlijk een middel is. Dat werkt niet omdat je dan nooit weet wanneer je doel gehaald is. De vraag die je dan jezelf moet stellen is welk verschil gaat het maken?* Welk verschil gaat het maken als je wat afgevallen bent bijvoorbeeld? Voel je je dan aantrekkelijker of gezonder? Hoe ziet je leven eruit als je wat bent afgevallen? Wat is er dan anders? Wat doe je anders?

“Een goed dieet vinden is niet moeilijk, daar zijn er veel van, slechte overigens ook, maar daar gaat het niet om, het gaat erom jezelf een patroon aan te leren; gezonde voeding eten waar je van geniet voor de rest van je leven”.

* Bron: Oplossingsgericht coachen, F. Bannink